BAŞARIDA İÇ DİSİPLİN
Fatma Kargılı Oğraş |
Her zaman yaptığınız veya yapmak zorunda olduğunuz işleri iki şekilde yaparsınız: Ya onları siz yaparsınız ya da işler kendilerini size yaptırırlar. Zor gelse de işlerinizi zevkle yapmak istiyorsanız, yapan siz olmalısınız.
Öğrencilerin pek çoğu çalışma isteğinin gelmesini beklerler.Günümüz koşullarının onca eğlenceli uyanları karşısında direnmek zordur ve o çalışma isteği bir türlü gelmez.
Çünkü neyin doğru olduğunu bilmekle doğru yolda kalabilmek aynı şey değildir. Doğru yolda kalabilmek için için azimli olmak gerekir. Kendiniz için olumlu bulduğunuz davranışları görüp bunu hayatınıza geçirmelisiniz. Azimli olmanın temeli farkındalıktır. Farkındalık iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan, güzeli çirkinden ayırma yeteneğidir.
Bunları yapmak için dışarıdan kontrol bağımlılığından kurtulup içerideki GÜCünüzü harekete GEÇİRmelisiniz.Kararlı bir duruş, yani İç disiplin, sizi iyiye, doğruya güzele götürür; başarının yollarını açarak ilerlemenizi sağlar.
Yapmanız gereken ile yaptıklarınız arasında bir uçurum varsa, genellikle “yumurta kapıya dayanınca” harekete geçiyorsanız, rahatınıza düşkün ve bundan rahatsızsanız iç disiplininizi geliştirmeye ihtiyacınız var demektir. Başarının gerçek ölçüsü neye nelere sahip olduğunuz değil nelerden vazgeçebildiğinizdir.
“Başarı biraz da ruh halimizle ilgilidir.Başarılı biri olmak istiyorsanız önce kendinizi başarılı biri olarak görmeye başlayın” demiş Joyce Brothers.Ne de güzel söylemiş değil mi?Başınıza neler geldiğinden çok içinizdeki azimdir önemli olan.Hayatınızın %10’unu belki dış faktörler belirler,ancak %90’ını ise sizin yaptıklarınız ve yapmanız gerektiği halde yapmadıklarınız belirler. Eğer bu güne kadar yanlış yollara girdiyseniz unutmayın : Direksiyondaki sizsiniz ☺
Yıllar önce orta birinci sınıftan ikiye geçerken 2 zayıf getirdim karneme.Annem beni derhal köye götürüp hiç tanımadığım insanların üzüm bağında üzüm kesmem için işe yerleştirdi.Annemlerde kalacaktım(aslında burası sevindirmişti beni çünkü biz İzmir’in içinde onlar köyündeydi)Fakat annem onlara beni bırakırken sıkı sıkı tembihlemişti kesinlikle yorulup sızlanmama aldırış etmemeleri konusunda.Ve yaz boyu sabahın beşinde o baldan tatlı uykudan uyanıp, bizi götürmek için gelen traktöre köydeki pek çok insanın yaptığı gibi doluşup üzüm kesmeye gittim.
Akranlarımın hangi plajda veya hangi tatil yerinde nasıl eğlendiğini düşünmemeye çalışarak.Beni o günlerde teselli eden tek şey biriktireceğim paralarla bir fotoğraf makinesi alma hayalimdi. Sonra ne oldu biliyor musunuz?Annem o paralara da el koyup bana çeyiz aldı. :(( O zamanlar buna çok içerlesem de yıllar sonra anladım ki annem bana paranın ve çabanın değerini böyle öğretmişti.Ve ben o günden sonra üniversite bitene kadar her yaz çalıştım…
Şimdi gelelim doğru yola nasıl gireceğimize.Eğer doğru yola girip doğru yolda ilerlemek istiyorsanız aşağıdaki uygulamaları dikkatle okumanızı tavsiye ederim;
1. Bir şeyi yapmak için ne kadar nedeniniz varsa, onu yaparken kendinizi o kadar güçlü hissedersiniz. Hadi üşenmeyin yazın onları ve tekrar gözden geçirin.
2. Balık ne kadar büyük olursa olsun lokmalar halinde yiyeceksiniz. Emin olun ki tek lokmada yutulan şeylerin bir çoğu midenizi rahatsız eder. ( Zoru parçalara ayırın)
3. Başarılarınızı küçük görmeyin. Her başarınız için kendinizi övgüyle de olsa ödüllendirin.
4. Yapmanız gereken amaçlarınıza bitirme tarihleri koyun, bunları yazın ve bunu bu tarihte bitireceğinizi bir başkasına söyleyerek paylaşın. (Bitirme zamanı olmayan işler bitmez!)
5. Hedeflerinize ulaştığınızda size neler katacağının hayalini kurun.,
6. İç disiplininizi engelleyen düşüncelerinizi bir deftere yazın. Sonra yazdıklarınızı değerlendirin. Çözebileceğinizi çözün. Çözemedikleriniz için rehberlik servisine uğrayın☺
7. Sizi motive eden beğendiğiniz sözleri duvarınıza asın.
8. Bir şeyin size verilmesi beklentisinden kurtulun. Neye ihtiyacınız varsa bunu görün ve harekete geçin.
9. Yapabilecekleriniz için mutlaka KENDİNİZE GÜVENİN☺
Şeker Ortaokulu Rehberlik Öğretmeni
Fatma Kargılı Oğraş
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder